Na přelomu února a března 2024 se zástupci Moravskoslezského energetického centra, příspěvkové organizace zúčastnili pracovní cesty do Helsinek a Turku.

Účelem zahraniční pracovní cesty byla návštěva finské firmy Nolla-e, která se zabývá navrhováním optimalizačních opatření, zejména v oblasti energetické účinnosti budov. Krom bohaté odborné diskuze proběhla i prohlídka vybraných realizovaných opatření na různých typech staveb (TURUN TORIPARKKI: podzemní parkovací stání s nulovou spotřebou energie s podzemním solárním tepelným zásobníkem; DOMUS ABOENSIS: rekonstruovaný bytový dům z 60. let, který díky rekonstrukci snížil svou spotřebu energií až o 77 %, Budova nemocnice v Turku a další).

Systém Nolla-e je jedinečný tím, že k simulaci a identifikaci optimálního energetického řešení pro každou jednotlivou budovu využívá proprietární software založený na AI s dynamickými výpočty.

Více informací o společnosti Nolla-e včetně vybraných realizací zde.

Video k projektu TORIPARKKI znázorňující příklad největší kombinace solárního vytápění a podzemního sezónního akumulačního systému na světě naleznete zde.