Dne 30. dubna 2024 bylo vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace pro projekt CVE. Jako jediný z 13 strategických projektů Moravskoslezského kraje díky financování z krajského rozpočtu již rok úspěšně funguje. Za tuto dobu veřejní energetici poskytli již více než 200 konzultací pro přibližně 40 obcí a měst v Moravskoslezském kraji.

CVE nabízí „létající“ energetické poradenství městům a obcím, které usilují o optimalizaci a úspory v oblasti spotřeby energií. Veřejní energetici z CVE se setkávají s místními úředníky, řediteli škol a sociálních zařízení a informují je o možnostech, jak efektivně optimalizovat spotřebu energií a zároveň investovat do obnovitelných zdrojů. Kromě úspor klade CVE důraz na vytváření energetických komunit a návrhu investic do technologií, které nejen šetří náklady, ale také přináší případný zisk. S podporou CVE mohou obce získat realistický přehled o výhodách a nevýhodách obnovitelných zdrojů energie (OZE) a efektivněji plánovat velké projekty nejen s ohledem na energetické úspory.

Pracoviště veřejných energetiků jsou rozmístěna napříč celým krajem. Aktuálně je v provozu šest pracovišť a zároveň probíhají jednání o otevření dalších lokalit.

CVE představuje klíčový krok k dosažení udržitelnosti a ekonomicky výhodnější budoucnosti pro obce v Moravskoslezském kraji.

Tiskovou zprávu Moravskoslezského kraje najdete zde.