V lokalitě Sádek poblíž Dívčího Hradu budou letos uvedeny do provozu 2 nové větrné elektrárny. V pondělí 17. června 2024 pokračovala montáž větrné elektrárny DH1.

Akce se zúčastnili zástupci Centra veřejných energetiků, investora RENO Energie, obce Dívčí Hrad a také štáb České televize. Montáž elektrárny DH2 je již úspěšně dokončena. S přípravou stavby se započalo přibližně před 12 lety, v roce 2014 byla vydána první EIA.


Při instalaci byl použit jeřáb o výšce 133 metrů a montáže se účastnilo přibližně 10 pracovníků.
Větrná elektrárna DH1 má rotor umístěný ve výšce 125 metrů. Tubus elektrárny se skládá ze čtyř částí, přičemž spodní část je zabetonována a ostatní části jsou spojeny šrouby. Hmotnost jednotlivých částí tubusu se pohybuje mezi 25 a 35 tunami. Gondola, tedy část s generátorem, váží 60 tun a každý z listů rotoru váží 10,85 tuny. V pondělí byly nainstalovány tři části tubusu, gondola a špička.


Investor odhaduje, že elektrárny budou uvedeny do provozu do konce roku 2024. Vybudování těchto elektráren je dalším krokem k energetické soběstačnosti a ekologické budoucnosti regionu.

Reportáž z instalace najdete zde.