Věděli jste, že fotovoltaika o velikosti 20 kWp ročně ušetří tolik CO2, jako byste vysázeli 1 344 stromků? Za 25 let životnosti to dělá 33 600 stromů na jednu nevelkou elektrárnu. Čím větší FVE = větší přínos životnímu prostředí.

Ve dnech 23. 7. 2024 a 26. 7. 2024 se zástupci Centra veřejných energetiků zúčastnili exkurze fotovoltaických elektráren v rámci součástí jejich vzdělávacího programu zaměřeného na obnovitelné zdroje energie. Během této návštěvy se seznámili s procesem instalace a provozem solárních panelů na průmyslové úrovni. Odborníci z firmy S Power Business Solutions poskytli veřejným energetikům podrobné informace o technologických postupech a provedli je celým procesem instalace FVE. Navštívili v současné době právě probíhající instalaci fotovoltaické elektrárny o výkonu 404,84 kWp umístěnou na střechy dvou výrobních hal v areálu firmy Macco Organiques, s.r.o. Bruntál. Tato významná investice do obnovitelných zdrojů energie přinese firmě nejen snížení nákladů na elektrickou energii, ale také výrazně přispěje ke snížení uhlíkové stopy.

Kromě této rozsáhlé instalace byly realizovány další projekty v rámci města Rýmařov. Na budově mateřské školy v Rýmařově byla nainstalována fotovoltaická elektrárna s výkonem 7,2 kWp, která je navíc vybavena bateriovým úložištěm s kapacitou 16,8 kWh, což umožňuje efektivní ukládání a využívání energie i mimo sluneční dny. Další instalace proběhla na čistírně odpadních vod v Rýmařově, kde byl zprovozněn fotovoltaický systém o výkonu 19,35 kWp. Tento projekt je dalším krokem města k energetické soběstačnosti, ekologicky šetrnému provozu a přispěje k rozvoji udržitelné energetiky ve městě.

Děkujeme společnosti S Power Business Solutions s.r.o. Rýmařov za možnost navštívit jejich zázemí a za sdílení odborných zkušeností.